Telekom’un VDSL2 hizmeti Hakkında Bilgi

14 Ağustos 2008 Perşembe

Türk Telekom’un, “İnternet’in en hızlısı Türkiye’de” sloganıyla başlattığı bu yeni hizmeti VDSL2 sayesinde, Türkiye’de internet bir anda 8 kat birden hız kazanıyor. Böylece Türkiye, Avrupa’daki 23 ülke arasında, en hızlı interneti kullanan üçüncü ülke konumuna geliyor. Very High Speed Digital Subscriber Line2 yani, Çok Yüksek Hızda Dijital Abone Hattı anlamına gelen VDSL2 uygulamasına yarından itibaren start veriliyor. 48’i İstanbul’da olmak üzere toplam 77 internet servis sağlayıcı kuruluş üzerinden gerçekleştirilecek bu hizmetin iki farklı hızda abonelik paket seçeneği bulunuyor.

Ancak abonelerin saniyede 16 megabite kadar download, 1 megabite kadar da upload imkanını sağlayan VDSL2 paketi için ayda 98 YTL, saniyede 32 megabite kadar download, 1 megabite kadar upload imkanı sunan paket için de aylık 128 YTL ödenmesi gerekecek. Ayrıca, şu anda kullanılan ADSL modemleri de bu sistemde işe yaramayacak. Yeniden VDSL2 modemlerinin alınması gerekecek. Ancak, bazı internet servis sağlayıcıları, bu modemleri abonelerine ücretsiz olarak vermeye hazırlanıyor. Bu nedenle, VDSL2’ye geçmek isteyenlerin kendilerine servis sağlayıcı kuruluş seçerken düzenlenen cazip kampanyaları da göz önünde bulundurması gerekiyor.

Ev ve işyeri telefon hatları üzerinden dijital veri transferini sağlayan bu teknoloji, Triple Play diye adlandırılan ses, görüntü, yüksek çözünürlüklü televizyon (HDTV), interaktif oyun uygulamalarına imkan sağlıyor. Böylece VDSL2 ile yüksek hızlarla alınabilecek IPTV (internet televizyonu yayını), HDTV, Videofon, VoD (isteğe göre video izleme), interaktif oyun oynama, interaktif oylamalara katılma VoIP (ses görüşmeleri) gibi hizmetlerden yararlanılmasına da olanak tanıyor.

0 yorum: